reede, 9. oktoober 2015

Oncidium Sotoanum (Ornithorhynchum)

Ontsiidium Sotoanum (vana nimega Ornithorhynchum) on viimane tellitud orhidee. Tulnud ta Schwerteri kasvandusest ühistellimusega. Tegemist on ühe ääretult kaunite pisikeste õitega taimega. Oma suuruselt on ta aga tunduvalt suurem kui näiteks Onc. Tiny Twinkle, kes praegu uhkelt õitseb, kuid jällegi kõvasti väiksem kui harilik ontsiidiumi hübriid, mida meie poelettidel näha võib.

Taime seisundi üle ma väga õnnelik pole. Lehed lõõtsatavad, seega mingi jama on tal vee kättesaamisega olnud. Juba lõõtsa pärast võtsin ma täna ette ka tema istutamise. Poti esimasel vaatlusel võis märgata, et potis on turbasammal ja pisikesed kivikesed seal peal (mille ma kohe muidugi omale voodisse kallasin, kui pakki lahti harutasin).


Selline oli ta siis potist välja võttes. Juuri nüüd teab mis palju pole, aga arvestades taimede hulka potis, on see küllaltki okei (alati võiks muidugi paremini olla). Hakkasin vaikselt siis sammalt ära harutama, sambla lõhn polnud ka väga hea. Hea, et ümber istutasin. 



Sammalt oli seal kohe hoolega ja väga umbselt, kui kõik oli lahti harutatud, siis päris imestasin, kuidas nii palju sammalt 8cm potti ära mahtus. Aga see selleks. Uueks kasvupinnaseks sai talle keeva veega leotatud peenike DCM substraat ja kuna meie poodides väiksemaid potte kui 12cm on harva saada, siis tuli seekord leppida 12cm potiga. Küll aga kasutasin potist ainult poolt. Ehk siis veidi substraati põhja, taim otsa ja substraat juurte vahele. Pool potti ülevalt on lihtsalt tühi. Loodame nüüd, et talle tema uus keskkond meeldib ja hakkab kenasti oma lõõtsasid siluma.


3 kommentaari:

  1. Head kosumist. Käisin sel nädalal botaanikaaias, see lõhn jäi meelde ja nimi ka. :)

    VastaKustuta
  2. Mina pole lõhna tundnud, aga kirjelduse järgi olla väga hea. Samas olen foorumitest lugenud väga kahetist infot. Lõuna-Ameerika inimesed räägivad, et sellise nimega taimel olla päris halvaks läinud muna lõhn. Teised jälle kiidavad aroomi taevani. Teooria, mis foorumitest läbi on käinud, on see, et mingi esivanem on Euroopas ja Ameerikas kasvatatavatel taimedel erinev, mis tekitabki erineva lõhna. Enne tellimuse kohale jõudmist isegi juba jõudsin paanitseda, et mis siis saab, kui tegelikult lõhna asemel ongi hais :O

    VastaKustuta
  3. Minule meenutas head seebi lõhna. :) Hais kohe kindlasti ei olnud.

    VastaKustuta